De oprichters van Oranjekwartier in oktober 1936 waren Mevrouw van der Nouweland en Dhr. v/d Togt. Doel: het organiseren van festiviteiten rondom de verjaardagen van het Koningshuis.
Directe aanleiding is de verloving van Prinses Juliana en Prins Bernhard. De contributie bedroeg in die tijd 5 cent per week. Tijdens de oorlog werden alle activiteiten gestaakt en werden alle spullen in beslag genomen. |
Op bevrijdingsdag echter organiseerde Oranjekwartier een grootse bevrijdingsoptocht met aansluitend een mooi feest. Inhuldigingsfeesten werden er ook gegeven ter eren van het 50 jarig regeringsjubileum van toenmalig Koninging Wilhelmina en voor de inhuldiging van Koningin Juliana in het jaar 1948.
In datzelfde jaar vraagt Oranjekwartier aan Sinterklaar een bezoek te brengen aan de zieke kinderen in ziekenhuis St. Anthoniushove (destijd op het Oosteinde te Voorburg).
Drie jaar later ontstaat een nieuwe activiteit door samen met de comités van de Eemwijkstraat, Vondelstraat en Rembrandtlaan een speelplaats te creëren op de Wijkerlaan bij de vliet. 23 jaar later moest de speeltuin plaats maken voor de bouw van de St. Maartensschool. Wij zijn het toenmalige hoofd van de school nog steeds dankbaar dat hij het voor ons mogelijk heeft gemaakt dat wij onze activiteiten in de school mochten
voortzetten. Uiteraard was het weer tijd voor een grootse viering bij de geboorte van Prins Willem Alexander. Alle kinderen kregen beschuit met oranje muisjes en er waren oranje tompoucen voor de oudere leden. 1970 geeft een andere mijlpaal, de eerste vrouw (Cor van der Togt, ook wel bekend als Tante Cor) komt in het bestuur van Oranjekwartier.
1982 brengt ons tot alweer een nieuwe activiteit. Een fietstourtoch in de ochtend van Koninginnedag. Uiteraard zijn wij ook altijd aanwezig met een afvaardiging van de vereniging aanwezig tijdens de jaarlijkse dodenherdenking in Voorburg.
|